"Ketahui Teknik Pantas Bagaimana Jual Barang Terpakai (Preloved) Secara Online!"

Hai, perkenalkan nama saya Rahman Basri.

Masuk tahun ini, hampir 10 tahun saya dah menguruskan pelbagai kempen marketing termasuklah paid advertising di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Berbekalkan ilmu dan pengalaman tersebut, baru-baru ini saya cuba untuk iklankan beberapa produk terpakai (preloved item) yang ada di rumah saya.

Antaranya adalah seperti Freezer, Baby Stroller, Periuk, Penapis Air, tilam, pakaian dan lain-lain.

Kebanyakan barang terpakai ini masih lagi dalam keadaan yang baik, cuma disebabkan ianya jarang sangat digunakan, rasanya lebih baik untuk dijualkan (let go) kepada orang lain.

Sekurang-kurangnya dapatlah saya ‘declutter’ atau clear kan ruang rumah daripada barang-barang yang dah jarang digunakan tersebut, dan yang paling best dapatlah juga duit tambahan. 🙂

Alhamdulillah semasa percubaan pertama saya iklankan barang terpakai tersebut melalui Facebook Ads, tiba-tiba saya dapat whatsapp daripada prospek yang berminat.

Pelanggan terus bersetuju untuk beli dan datang pickup pada hari yang sama. 

Seperti yang anda lihat di atas, kos iklan untuk item tersebut baru RM0.75.

Speechless!

Kemudian saya cuba lagi iklankan preloved item yang berikutnya.

Saya cuma duplicate teknik iklan yang sama daripada barang sebelum ini.

Struktur copywriting sama, angle gambar pun sama.. Dan saya tambahkan juga satu ‘screenshot khas’ dalam setiap iklan.

Alhamdulillah, seperti yang anda lihat dalam gambar di atas.. Kos iklan untuk item ini baru cecah RM0.49, dah ada pelanggan yang whatsapp dan confirm nak beli barang tersebut pada hari yang sama.

Memang seronok dan teruja!

Saya sendiri tak sangka, teknik guna iklan Facebook Ads untuk preloved item ini sangat mudah dan berkesan.

 

Saya pasti masih ramai lagi yang TAK TAHU macam mana nak buat teknik listing barang-barang terpakai (preloved item) menggunakan Facebook ads ini.

Sekarang ni, kebanyakannya orang hanya menggunakan Facebook marketplace untuk let go barang terpakai.

"Kenapa nak bazir duit buat iklan berbayar di Facebook ads, sedangkan iklan di Facebook marketplace kan percuma jer!

Saya ada terima persoalan macam ni.

Memang tak dinafikan yang Facebook marketplace adalah antara platfom yang bagus jika kita nak iklankan preloved item.

Cuma apa yang saya perasan,  selepas iklankan produk terpakai di Facebook marketplace.. Biasanya kita akan dapat banyak ‘pm’ daripada prospek pada hari pertama kita buat listing.

Mungkin ketika itu listing kita berada Top Ranking sebab baru listing.

Ini contoh senarai prospek yang respons terhadap iklan yang saya letakkan di Facebook marketplace.

Tapi apabila dah masuk hari kedua dan seterusnya, biasanya dah sendu dan tiada yang pm tanya pasal produk.

Dan lagi satu, kebanyakan prospek yang datang dari Facebook marketplace ni mereka ‘pm’ untuk nego harga paling murah, dan bila kita dah bagi final price terus mereka senyap, krik krik krik!

"Tak mahal ke kalau guna iklan di Facebook Ads?"

Bila kita nak iklankan preloved item kita menggunakan Facebook ads, kita memang kena keluarkan sedikit duit untuk bayar iklan.

Biasanya saya set budget iklan serendah RM15 daily untuk promote sekurang-kurangnya 3 preloved item sekaligus.

Saya perasan, prospek yang datang daripada Facebook ads ini lebih mudah close untuk beli barang. Dan dalam most cases, bila kita bagi final price pun mereka masih ok dengan harga tu, dan terus proceed untuk payment.

Lagi satu kelebihan bila kita gunakan Facebook ads untuk iklankan preloved item, listing yang kita buat tu akan sentiasa dipaparkan kepada target audience yang kita sasarkan. 

Jadi setiap hari akan ada respons baru pada listing tersebut, walaupun ianya dah dibuat beberapa hari lepas.

Bagaimana Nak Mula?

Jika anda mempunyai barang-barang terpakai di rumah atau kedai yang sudah jarang anda gunakan dan masih dalam keadaan yang elok, apa kata anda cuba untuk jualkan sebagai preloved item melalui online.

Jangan bimbang, jika ini adalah percubaan kali pertama anda untuk menjualkan barang terpakai secara online..

Saya ada siapkan satu ebook praktikal step-by-step lebih 40 muka surat untuk explain langkah demi langkah macam mana nak jual preloved item menggunakan kaedah Facebook Ads.

Memperkenalkan..

Ebook Preloved Method!

Ebook ini saya tulis berdasarkan pengalaman saya menjual pelbagai barang terpakai menggunakan Facebook ads.

Ianya sarat dengan tutorial langkah demi langkah yang anda boleh follow dengan mudah.

Saya kongsikan juga antara contoh preloved item yang dah terjual, termasuklah contoh template copywriting yang anda boleh gunakan untuk iklankan melalui Facebook ads.

Saya tunjukkan cara ambil gambar yang bagus dan apa ‘secret recipe’ yang boleh menarik high quality prospek dengan preloved item anda.

Secara keseluruhannya, cuma ada 4 steps yang anda perlu lakukan untuk jualkan barang terpakai anda menggunakan kaedah Preloved Method ini.

Harga istimewa cuma serendah RM50 RM20 sahaja!

"Sebelum ni tak tahu cara nak jual barang terpakai yang ada kat rumah, terutamanya barang-barang yang ada di dapur. Alhamdulillah, saya berjaya jual Penapis Air terpakai selepas apply teknik Preloved Method."
Ummu Iman
Surirumah
Alhamdulillah, manafaat dalam ilmu yang disediakan sangat berbaloi dibaca kerana ianya tersusun dengan pengalaman sebenar. Tahniah berbaloi sungguh!
Tuan Izan
Copywriter

Upgrade (Optional)

Khas buat anda yang ingin belajar strategi Facebook Marketplace dan masih tiada idea nak jual barang terpakai apa, saya jemput anda untuk dapatkan Ebook Teknik Facebook Marketplace ini dan Ebook 21 Idea Preloved Items.

Ebook: Teknik Facebook Marketplace

Seperti yang saya maklumkan di atas sebelum ini, Facebook marketplace adalah platform percuma yang anda boleh iklankan preloved item anda juga.

Jadi di samping iklan menggunakan Facebook ads, anda juga boleh publish iklan anda di Facebook marketplace.

Ebook: 21 Contoh High Demand Preloved Items

Jika anda masih buntu nak start jual preloved item apa yang mempunyai high demand..

Anda boleh rujuk ebook 21 idea preloved items ini.

Saya ada kongsikan contoh-contoh barang terpakai yang mungkin ada di rumah anda yang anda boleh jualkan semula.

 

Untuk upgrade, anda hanya perlu tambah serendah RM20 sahaja! Jadi total pelaburan anda hari ini cuma RM40 untuk anda miliki Ebook Preloved Method beserta Ebook Teknik FB Marketplace dan Ebook 21 Idea Preloved Item.

Pakej Upgrade RM40 sahaja!

Ebook yang ringkas dan mudah faham untuk dilakukan, bagi yang ingin jual barang preloved beserta study case penulis Tuan Rahman Basri sendiri, biasanya barang preloved ni, banyak yang jual di platform carousell, jarang dibuat menggunakan pengiklanan berbayar seperti Facebook ads. Rekomen dapatkan ebooknya!
Al-Afiq Albukhary
Solopreneur
Ebook yang lengkap untuk tambah pendapatan dengan menjual barang terpakai dirumah /preloved menggunakan facebook ads.
Mohammad Hisham
Dealer Simkad

Pakej Standard

Pakej Upgrade

Scroll to Top